Ez volt az egyik legérdekesebb tábor, amin eddig valaha részt vettem

Mikor táborozásról van szó, sok mindent magunk elé tudunk képzelni.

Ott vannak például a klasszikus erdei táborok, ahol jellemzően sokat túrázunk, társalgunk és tábortűzön készítjük az ételeket. Ez rendkívül jó móka, főleg gyerekként, mikor ezt az egészet egy kalandként éljük át, és kevésbé zavarnak minket azok a kényelmetlenségek, melyek azzal járnak, hogy napokon keresztül egy erdőben élünk. Gondolok itt például a sokszor kényelmetlen alvóhelyekre, a szúnyogokra vagy az éjszakai hidegre.

Persze nem azt mondom, hogy felnőttként ezt ne lehetne kibírni, de valljuk be: ez inkább a gyerekek számára jelent élményt.

Aztán ott vannak a harcművészeti táborok, melyeknek a célja, hogy napokon keresztül csak a kung-fu, az aikido, a thaibox vagy egyéb harcművészetek gyakorlására helyezzük a hangsúlyt. Ezek a táborok nem a pihenésről és a szórakozásról szólnak, hanem sokkal inkább az önfejlesztésről testi és lelki értelemben egyaránt. Mikor még érdekelt a harcművészet, sok ilyen táborban vettem részt, és úgy gondolom, hogy hozzájárultak a személyiségem fejlődéséhez és persze a testem karbantartásához is.

Jól emlékszem az egyik harcművészeti táborra, amin még fiatalon vettem részt. Rendkívül kemény egy hét volt. Folyamatos edzések és túrázások, este pedig szigorúan előírt pihenés. Eszméletlen kimerült és fáradt voltam a végére, de egy olyan fizikai erőnlétet adott nekem, amit azóta sem tudtam újra elérni, és talán már nem is fogok soha, már csak azért sem, mert idősebb vagyok 15 évvel.

És nem csak arról volt szó, hogy erősnek éreztem magam utána, hiszen az önbizalmam is nőtt ennek hála. Előtte nem gondoltam volna, hogy végig tudnék csinálni egy ilyen harcművészeti tábort, de sikerült! Majd kicsattantam az egészségtől! Ha fiatal vagy, és szeretnéd a tested fizikai határaid kiterjeszteni, akkor talán számodra is jó ötlet lehet részt venni egy ilyen táborban!

A kislányom számára sikerült megtalálnom a megfelelő tábort

Mivel gyerekkorom meghatározó élményei közé tartozott a táborozás, emiatt eldöntöttem, hogy a lányomat sem szeretném ettől az élménytől megfosztani. Ráadásul egy tábor nemcsak feltétlenül a szórakozásról szólhat, hanem az önfejlesztésről is. Ez a megállapítás a kislányom esetében is beigazolódott.

Például meg kell említenem a kézművestáborokat is, melyekre a kislányom rendszeresen jár. Ezek a fantasztikus rendezvények kiváló terepet biztosítanak ahhoz, hogy a gyerekek kiélhessék a kreativitásukat. A lányom nagyon tehetséges a rajzban és a festészetben is, de ez sosem derült volna ki, ha nem kezd el ilyen táborokba járni. Az önbizalmának is kifejezetten jót tette ezek a táborok, és mindig büszkén hozza haza az ott elkészült műalkotásait.

A lányomat egyszer egy énektáborba is elküldtem, de az már nem volt akkora siker. Szegény nem szeret szerepelni, mert eléggé félénk, ezért arra gondoltam, hogy egy ilyen táborban talán áttörhetné magában ez a belső gátat. Ez sajnos tévedés volt a részemről, mert nagyon rosszul érezte magát amiatt, hogy szerepelnie kell. Meg is ígértette velem, hogy többé nem küldöm el ilyen helyre, és inkább a rajz- és festőtáborokat részesítsük előnyben.

Életem egyik legnagyobb élményét jelentette ez a tábor

Egy kedves barátom, akinek fontos a belső békéjének az ápolása, ajánlott nekem egy tábort, amit érdemes lenne kipróbálnom.

Mikor megkérdeztem, hogy pontosan miről is szól, alig akartam elhinni a választ: ez egy csend tábor.

Igen, jól olvastátok.

Ennek az egésznek az a lényege, hogy a tábor résztvevői egy teljesen csendes környezetben legyenek 1 héten keresztül, ami idő alatt meg sem szabad szólalniuk.

A barátom elmondta, hogy évente részt vesz ezen az eseményen, mert hihetetlen jó hatással van a lelkére. Ha az ember 1 hétig csendben van, és hozzá sem szól senki, akkor végre elkezdhet figyelni a belső hangjára, ami segít rámutatni lelkének belső szorongásaira. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy ezeket fel tudjuk oldani.

Nekem egészen hihetetlennek hatott, de úgy döntöttem, teszek egy próbát ezzel a csendes táborral. Alapvetően eléggé cserfes vagyok, szóvak ez nekem egy plusz kihívást jelentett, és elég combos feladatnak tűnt, hogy egy teljes hétig meg se szólaljak.

Azonban most, hogy túl vagyok már a csend táboron, elmondhatom: egy abszolút pozitív tapaszlatot szerezhettem, és biztos vagyok benne, hogy mostantól én is évente tiszteletemet fogom ott tenni.

Ez a tábor tényleg segített meghallani a belső hangomat

Sokszor hallottam már, hogy érdemes a testünk jelzéseire figyelnünk, mert az mindig az igazat mondja. Nos, már elmondhatom, hogy ez valóban így is van!

Már a csend tábor előtt is éreztem, hogy vannak lelki problémáim és feszültségeim, de ezeket addig nem igazán tudtam azonosítani, így lehetetlen volt, hogy ezeket megszüntessem magamban.

A táborban töltött idő azonban segített. Olyan érzésem volt, mintha addig egy mentális útvesztőben bolyongtam volna, de aztán végre megtaláltam a kiútat belőle. Az egy hetes totális csend segített abban, hogy mindent kizárhassak, és csak magamra figyelhessek. Ez sok felismerést hozott magával.

Szerintem mindenkinek részt kéne vennie egy ilyen táborban évente legalább egyszer. Úgy gondolom, akkor több boldogabb és nyugodtabb emberrel találkoznánk az utcákon. Hiszen én is sokkal jobban érzem magam azóta a tábor óta.

Ne úgy képzeljétek el a csend tábort, hogy nem történik közben semmi!

Az eddigiek alapján talán azt gondolná valaki, hogy ezen a helyen nem csinálunk semmit, és egyszerűen csak csendben vagyunk.

Pedig valójában több foglalkozásra és közös meditációra is sor kerül. Nagyon érdekes volt a felismerés számomra, hogy a közösségi élet akkor sem lehetetlen, ha egy szó sem hagyja el az ajkunkat. Úgy együtt lenni az emberekkel, hogy nem hagyatkozunk a verbális kommunikációra egy teljese új helyzet volt a számomra, ami csak kezdetben volt szokatlan, és utána rövidesen éreztem már az áldásos hatásait.

A következő alkalomra már családommal szeretnék menni

Úgy döntöttem, hogy a következő csend táborra már nem egyedül megyek, hanem viszem magammal a feleségem és a kislányomat is. Izgatottan várom, számukra mi mindent fog majd nyújtani ez az egész, de biztos vagyok benne, hogy hasonlóan pozitív véleményük lesz erről a táborról, mint nekem.

Ha valami újszerű tábori élményre vágysz, akkor ezt nagyon ajánlom Neked!

Lelki gátlásaid vannak? Nem találod a helyed? Nyomaszt valami, de nem tudod mi lehet az?

A csend tábor ezekben segítséget nyújt! Ne félj attól a helyzettől, hogy nem beszélhetsz másokkal pár napig! Hidd el, Te is megérdemled, hogy néhány napig kizárólag magadra figyelj! Én egy sokkal teljesebb embernek érzem magam a tábor óta, és biztos vagyok bennem, hogy számodra legalább ekkora segítséget fog majd jelenteni!