Meghívó készítés gyermeki kreativitással, nyomdai profizmussal

Nyaranta gyermekeket táboroztatok a barátnőmmel. Ő magyart tanít, én pedig idegen nyelveket, így jött az ötlet, hogy csinálhatnánk egy irodalommal kapcsolatos tábort, ahol a különféle nemzetek nagyobb regényei adják az irányvonalat. Mivel mi nagyon lelkesek voltunk, ezt sikerült átvinni másokra is, így nagy sikerült aratott a program, sok gyerek érkezik most már évről évre a táborunkba. Az idei év mégis kicsit más nekem, mint a többi, mert idén megkérték a kezemet. Ebben csak az a pláne, hogy a gyerekek is segítettek az esküvő szervezésben: különböző meghívó terveket készítettek nekem az elmondott mesék alapján és végül tényleg ezek közül választottam ki a győztes rajzot, ami rákerült a meghívóra. A nyomtatást már a https://www.colornyomda.hu/munkaink/meghivo-keszites/ oldalon rendelten meg egy budaörsi nyomdától, a Color Nyomda csapatától.

Egy igazán jó nyomdánál előre felhívják a figyelmet, hogy mire is érdemes tekintettel lenni, amikor leadsz egy grafikai anyagot nyomtatásra. Hát ez itt sincs másképp, ugyanis a colornyomda.hu oldalán minden fontos pontot összeírtak nekünk a leadással kapcsolatosan, így senkit sem érhet meglepetés, amikor elküldi az anyagát.

Nem árulok el zsákbamacskát, amikor azt mondom, hogy a darabszámot meg kell adni. De ez a legkevesebb. Kezdjük az elején: milyen papírra történjen a nyomtatás? Ebből persze rengeteg választási lehetőségünk van, nemcsak színre, de bizony anyagra is. Szorosan kapcsolódik hozzá, hogy mekkora legyen ez a papír és hogy milyen tájolással szeretnénk látni a végeredményt: egy hosszúkás álló meghívó, vagy egy lapozásmentes fekvő. Mindegyik jól nézhet ki, ha minden igaz, vannak inspiráló ötletek a weboldalon.

Hasonlóan fontos kérdés a lap színéhez mérten, hogy a nyomtatás színe milyen legyen. Ez lehet fekete-fehér, de lehet színes is. Utóbbinál nem árt észnél lenni, hogy mindent helyesen állítsunk be a grafikai tervezés során, hogy a végeredmény úgy nézzen ki, mint amit a monitoron is elképzeltünk.

Nem is gondolnátok, de gyakori a többoldalas meghívó a https://www.colornyomda.hu/munkaink/meghivo-keszites/ oldal szerint. Éppen ezért az ajánlatukban 1-2-4-6 oldalas meghívó szerepel. Persze minden bizonnyal lehet ennél többet is csinálni, csak nem biztos, hogy érdemes is. Mindenesetre a lehetőség az adott.

További inspirációra ad lehetőséget az, hogy van pár kreatív technika, ami még inkább egyedivé tehet egy meghívót, így aztán ezeket is érdemes lehet figyelembe venni a megrendelés összeállításánál. Például, ha szeretnénk, hogy egyes betűk kidomborodjanak a papírból, akkor van rá lehetőség. Ahogyan arra is, hogy a meghívók széle le legyen kerekítve, vagy hogy tegyünk rá egy olyan részt, amit le lehet tépni, ha szeretnénk rá valami mókás jegyet, vagy kupont tenni. Létezik még a 3D lakkozás és a fóliázás, ami amellett, hogy szebbé teszi a meghívót, még egy olyan réteget is képezhet a papíron, amivel az jobban bír ellenállni a környezeti hatásoknak, így talán hosszabban maradhat szép emlék a hűtő oldalán, vagy ilyesmi.

A https://www.colornyomda.hu/munkaink/meghivo-keszites/ oldalon minden ehhez hasonló információ megtalálható, úgyhogy ha ti is meghívó nyomtatás előtt álltok, akkor keressétek fel őket. A gyerekek pedig a legjobb grafikusok! Csak inspirálni kell őket egy kedves mesével a királyfiról és a hercegnőről.