Lakásbiztosítás kiterjesztése

Nem sokan tudják, de az alap lakásbiztosítás nem terjed ki olyan veszedelmesen sok dologra, mondhatni, elég korlátozott azon dolgoknak a száma, amik alá esnek.

Hogy konkrétak legyünk: ha egy alap, mindenféle sallangot és kiegészítést nélkülöző lakásbiztosítást kötsz, azzal mindössze maga az épület vagy épületrész lesz védve, más nem.

Viszont egy otthon, egy ingatlan többől is áll, mint négy falból, födémből, alapból és tetőzetből, igaz?

Az alapvető mindennapi élethez hozzátartoznak az ingóságok, hiszen üres falak közt a földön vagy matracon aludni nem éppen az életszínvonal csúcsa.

Éppen erre találták ki a lakásbiztostás kiterjeszthetőségét, hogy nem csak az ingatlan, hanem az otthon is védelem alatt lehessen. 

Az ingó vagyon védelme

Az ingó vagyon védelme
Túl sokan vannak úgy, hogy elhanyagolhatónak, mellőzhetőnek gondolják az ingóságaikat, és azt hiszik, hogy csak az ingatlan az, ami ér is valamit.  Nos, ennél nem is állhatának távolabb az igazságtól, ugyanis egy átlagos háztartás ingó vagyona akár a 2-2,5 millió forint értéket is elérheti. Ebbe természetesen beletartoznak a bútorok, a híradástechnikai eszközök (televízió, rádió, számítógép, hifiberendezés, telefonok), a nagy háztartási gépek, a fűtésrendszer, de még a napi használati tárgyak, konyhai eszközök, sőt, a ruhák, cipők is. És akkor még nem is beszéltünk a különböző dísztárgyakról, népművészeti alkotásokról, sőt, műtárgyakról, műalkotásokról. Ezek külön biztosítási kategóriát képeznek, ha az érékük akkora, azonban egy határ alatt érdemes ezeket is belevonni az ingóságok közé, hiszen ezek nagy részének is pénzben kifejezhető értéke van, még ha számodra esetleg az eszmei értékük felbecsülhetetlen is a számodra. 

Ha arról van szó, akkor némely festményt, szobrot érdemes felbecsültetni és akár külön, kis összegű biztosítást kötni rájuk, ha úgy véled, hogy belefér.  Viszont az ilyesmit, értem ezalatt elsősorban az értékes háztartási berendezéseket, elektronikai eszközöket, érdemes számlával, tanúsítvánnyal együtt bejelenteni és belevonni a kiterjesztésbe. A lényeg, hogy amiről a biztosítónak tudomása van, a szemében csak az létezik; tehát ha valamit nem regisztráltál, akkor katasztrófa esetén nem jelentheted, mivel előzetesen nem terjesztetted ki rá a biztosítást. 


A hangsúly a tájékoztatáson és a dokumentációt van: érték, leírás, sőt, a legjobban akkor jársz, ha fotót is mellékelsz a lejelentéskor! 

Külső- és belső értékek

Leggyakoribb biztosítási események

A lakásbiztosítás, bármilyen megdöbbentő is, olyasmire is kiterjeszthető, mint a balesetbiztosítás!
Életbiztosításra ez nem igaz, de balesetre igen, vagyis ha ezt is idevonod, akkor még egyel kevesebb csekkel kell majd a postára rohangálnod, vagy online befizetgetned.

De ha a házban található ingóságokról beszéltünk, akkor mi a helyzet a kint találhatókkal?
Ez a problémakör elsősorban a kertes ingatlanokat érinti, hiszen külső, az ingatlan fizikai határain kívül található tárgyakkal, kiegészítésekkel ezek rendelkeznek.

Például a kerítés, kapu igen jelentős értéket képviselhet, pláne, ha például motorral működő, automatizált.
Ezeket egy hálózati hiba, villámcsapás, sőt, külső elő is jelentősen megrongálhatja, és olyankor bizony elég fájó tud lenni a javíttatásuk.

Vagy a melléképületek és az azokban található értékek: a kerti gépek, szerszámok, sőt a járművek is mind-mind belevonhatók a biztosításba, sőt, mi több, érdemes is!

A gépjárműbiztosítást is egy füst alatt elintézheted, ha összevonod a lakásbiztosítással, és bár a casco továbbra is egy külön téma, de abban az esetben, ha a járműved mondjuk ingatlanon belül sérül meg (itt most a baleseteket értem, nem a Te hibádból esett károkat), akkor ugyanúgy érvényesítheted a biztosítást.

taborod.hu