Biztosítás kötése, felmondása

Egy szerződés megkötése mindig valamilyen kapcsolat hivatalos kezdetét jelenti, ebben az esetben a Tiédet a biztosítótársasággal.

Akárcsak bármelyik másik szerződés, a lakásbiztosítási egyezség is jogi nyelven van megfogalmazva, nem véletlenül: mivel mindkét fél érdeke azt kívánja, hogy pontos keretek, határok mentén legyen megállapítva, kinek a keze meddig érhet, így ennek más útja nincs.

Ezen kívül abban az esetben, ha valóban bírósági üggyé fajul egy esetleges egyet nem értés, akkor a szerződésnek jogszabályi alapokon is meg kell állnia, tehát a megfogalmazásnak is ehhez kell igazodnia.

Való igaz, hogy az átlagembertől nem elvárható, hogy értse a jogi szaknyelvet, sőt, adott esetben fogalmazni is tudjon így, de pontosan ezért vannak a biztosítótársaságok munkatársai, hogy akár segítsenek a megértésében, értelmezésében.

Mindenek előtt azonban azt kell eldöntened, hogy milyen biztosítást választasz magadnak és az ingatlanodnak!

Lakásbiztosítási fajták

Lakásbiztosítási fajták

Ha csak egyféléből lehet választani, az nem ad túl nagy szabadságot, igaz?

Ahhoz, hogy választási lehetőséged legye, legalább kettő lehetőségnek kell léteznie, és a helyzet valóban ez: a biztosításokat alapvetően két fő típusba oszthatjuk be.

Ezek a fő típusok:
1. a per risk biztosítás,
2. és az all risk biztosítás.

Mindkettő rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, de nemigen hiszem, hogy bármit is tudnánk mondani, amiről ez nem mondható el.

A per risk típusú a legszélesebb körben használatos, a legtöbb lakásbiztosítási csomag ezt a konstrukciót alkalmazza.  Nem véletlen, hiszen ennek az a lényege, hogy a szerződésben azok a biztosítási események vannak pontosan rögzítve, melyek megtörténtekor az ügyfél jogosan nyújthatja be kárigényét.  A pontos meghatározás itt a kulcs, hiszen ez mindkét felet kötelezi a játékszabályok betartására, társaságot és ügyfelet egyaránt. 

A másik, az all risk biztosítás ezzel szemben pont azokat az eseteket rögzíti, melyek esetén semmilyen kárigény nem nyújtható be.  Vagyis pont, hogy a kivételek felől közelíti meg a szabályt, és, ahogyan a neve is mutatja, minden kockázatot vállal, kivéve a néhány említettet. Ha például a felsoroltak között szerepel a jégkár, és egy alapos jégverés kilyuggatja a tetődet, akkor sajnos semmilyen segítségre nem számíthatsz, hiszen pont egy kivétel esett meg veled. A per riskkel szemben viszont megvan az a tulajdonsága, hogy szabadabban értelmezhető a biztosítási esemény fogalma, ami egyszerre lehet hasznos és ártalmas. 

Mindemellett általában ezek a konstrukciók valamivel olcsóbbak is, bár ritkábban fordulnak elő a vállalatok kínálatában.

Szerződéskötés, felbontás

Szerződéskötés, felbontás

A szerződés megkötésekor kiemelkedően fontos, hogy többször olvasd át azt, és igyekezz teljesen megérteni mind a feltételeket, kikötéseket, mind pedig a Rád vonatkozó kötelezettségeket.
Ha kell, akkor kérd a biztosító alkalmazottjának segítségét az értelmezésben, sőt, szélsőséges esetben ügyvédi segedelemért is fordulhatsz, ha éppen arra van igényed és kereted.
De az időt mindenképp érdemes rászánni, hiszen hosszú távú elkötelezettséget vállalsz.
Azaz minimum egy éveset, ugyanis a biztosítási szerződés nem határozatlan, hanem igenis határozott idejű, csak egy évre szól.

Hogyan fordulhat elő mégis, hogy egyeseknek akár 20 évnél is idősebb biztosítási kötvénye van?
Úgy, hogy az egyezség az egy év lejártával, hacsak valamelyik fél nem kezdeményezi a módosítást vagy felmondást, automatikusan egy újabb évvel meghosszabbodik.
Ezen egy éves ciklus lejárta előtt csak a biztosító társaságnak áll jogában rendkívüli felmondással megszűntetni a viszonyt, Neked, mint ügyfélnek bizony ki kell várnod a magad idejét.
Az évforduló lejárta előtti hónapban van lehetőséged jelezni a társaság felé, hogy módosítani vagy megszűntetni kívánod a viszonyt, nekik pedig ezt kötelességük tudomásul venni, és foglalkozni vele.
Szóval, ha ezt elmulasztod, akkor egy újabb évig érvényes lesz a szerződés, és továbbra is kénytelen leszel fizetni a díjat.

taborod.hu